Maak meer snelheid met een speed pedelec

Een e-bike is voorzien van een accu die ervoor zorgt dat je trapondersteuning krijgt tijdens het fietsen. Deze ondersteuning krijg je tot maximaal 25 kilometer per uur. Indien je harder rijdt valt de trapondersteuning ook weg maar de meeste mensen fietsen in de regel echt niet harder dan deze snelheid.

Tot wel 45 kilometer per uur ondersteuning mogelijk

Wil je graag harder fietsen met een e-bike en toch gebruik kunnen maken van de trapondersteuning dan kun je er wel voor kiezen een speed pedelec te kopen. Deze elektrische fiets wordt ondersteund tot 45 kilometer per uur maar er gelden wel speciale regels voor dit vervoermiddel.

fiets 2

Geldende regels

Een speed pedelec mag alleen gebruikt worden met een helm op omdat de snelheid veel hoger is dan bij een gewone (elektrische) fiets. Daarnaast heb je een nummerplaat nodig en minimaal een brommerrijbewijs. Een gewoon autorijbewijs B is ook goed. Als de speed pedelec ook uit zichzelf kan rijden dus zonder dat jij meetrapt is een verzekering ook verplicht, evenals in het geval dat er een gashendel op zit.

Overeenkomsten en verschillen met een scooter

Een speed pedelec lijkt in een aantal opzichten wel op een scooter, zeker als je naar de ervoor geldende regels kijkt. Het grote verschil is echter dat een scooter op brandstof rijdt en een verbrandingsmotor heeft en op die manier dus ook uitlaatgassen produceert. Een pedelec is een schoon vervoermiddel dat op basis van een hulpmotor en een accu werkt. Omdat je zelf meetrapt is het ook stukken beter voor je eigen gezondheid dan een scooter. Reden genoeg om dus een speed pedelec te kiezen in plaats van een scooter.

Zwaardere accu voor meer snelheid

Een speed pedelec heeft doorgaans een sterkere hulpmotor en accu dan een gewone elektrische fiets. Hierdoor kun en mag je er ook harder mee fietsen met behulp van de trapondersteuning. Ze worden door diverse merken geproduceerd en het is zeker aan te raden eerst een proefrit te maken zodat je weet hoe het rijden erop gaat en of dit ook daadwerkelijk iets voor jou is.